Living in a green forest 綠森活 — Taoyuan

My Role in the Project:

Designer

Project Type:

Residential, Interior(All types), Exterior(All types)

台灣對於傳統街屋的議題,很少有跳脫傳通風格的約束,我們擺盪在傳統與創新的天秤之間,期待在這樣一個傳統的議題之中,提煉出反映屬於這個家庭、這個時代的創新街屋設計元素。 It is rarely seen an innovative design of a traditional street house in Taiwan. We notice that it seems that some people who choose to live in a street house are expecting something different because their needs of living space are gradually changed. Hence, on this project, we don’t just provide a traditional way to design a street house, but start to assess our clients’ needs of living space and to design a new model based on the traditional street house. In the result, according to modern ideas, it is created a new model of street house. 在空間佈局上,我們把客廳挑空在建築物的2、3樓,讓所有的房間都面向挑空2層的客廳,形成一個內聚的空間,我們希望透過設計的手法,增加家人間的不期而遇,加強親子間的溝通,形成家的凝聚力。 Here is how we designed a new model of street house. As the house owner is very hospitable and often invites guests to taste their hand-made juice, we placed the location of kitchen and dining room on the ground floor. Against the traditional layout of kitchen, we configured it beside the front door rather than the back of the house. Further, we placed the living room to the first floor and open cut to the second floor. All the doors of the rooms were faced to the open cut which makes families meet and talk to each other. By the way of new space design, the family would get together all the time. The gym is at top floor which makes it become a daily workout when they go to the gym. According to the sustainable design, the passive design was used when placing lavatory and staircase. They are placed at the east and west side of the building to make lavatory keep dry and cool. This would result in less air conditioning. Besides, all the windows of the rooms facing to the outside park while the doors of the rooms were faced to the open cut would connect the park and open cut of the living and let the fresh air come inside the house. It forms a non-toxic and non-pressure living space with the new design. 熱情的屋主,經常邀請我品嘗他們自家初釀的酸梅原湯,充滿甘甜人情味,這讓我把餐廳和廚房一反常態的擺放在建築物的一樓,尤其一般配置在後區的廚房,本案則配置在建築物的正面沿街側,就好像好客的屋主正在問候您「吃飽沒」來「給我們請」,凸顯台灣人的好客、熱情。 健身空間配置在建築物的頂樓,讓前往的本身也是鍛鍊的一部分,對於永續環保的議題,採用被動式的設計原則,我們將廁所及樓梯間分別配置在建築物的東側及西側,除了達到隔熱的功能外,廁所可以常保乾燥,讓室內少用空調,節省能源,所有的房間都面向公園,連結挑空2層的客廳,引進新鮮的森林芬多精,創造一個無毒無壓的居家空間。 in third person narrative It is rarely seen an innovative design of a traditional street house in Taiwan. According to the sustainable design, the passive design was used when lavatory and staircase are placed at the east and west side of the building to make lavatory keep dry and cool. This would result in less air conditioning. Besides, all the windows of the rooms facing to the outside park while the doors of the rooms were faced to the open cut would connect the park and open cut of the living and let the fresh air come inside the house. It forms a non-toxic and non-pressure living space with the new design.

?
Questions?
Check out our FAQs HERE. Or email us at projects@archiparti.co
+